Πως καθαρίζω και συντηρώ το ξύλο κοπής

 

Πως μπορούμε να καθαρίζουμε τα ξύλα κοπής καθημερινά και τι διαδικασία πρέπει να ακολουθούμε για να τα συντηρήσουμε για πολλά χρόνια.

Το συγκεκριμένο ξύλο κοπής που χρησιμοποιώ στο βίντεο το βρίσκουμε στο PAXXISHOP και σε αυτό μπορούμε να κόψουμε αλλά και να σερβίρουμε τυριά, γλυκά και φαγητά.

 Αρχικά να πούμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε με τα ξύλα: Δεν πρέπει να τα μουλιάζουμε σε νερό για να μην το απορροφήσουν και φουσκώσουν. Για το λόγο αυτό δεν τα πλένουμε σε πλυντήριο πιάτων!

Βασικό είναι μόλις τα χρησιμοποιήσουμε να τα ξεπλύνουμε αρχικά αμέσως και να μην αφήσουμε τις ακαθαρσίες να ξεραθούν πάνω τους.

Έπειτα τα πλένουμε με ζεστό νερό, με ένα σφουγγάρι και υγρό πιάτων. Τα τρίβουμε πρώτα με την απαλή πλευρά του σφουγγαριού και στη συνέχεια με την πιο σκληρή πάντα με την διεύθυνση των ινών του ξύλου.

Αν έχουμε βάλει πάνω στο ξύλο ωμό κρέας ή ψάρι, τότε για τον καθαρισμό χρησιμοποιούμε απολυμαντικό υγρό πιάτων ή βάζουμε λευκό ξύδι στο σφουγγάρι. Περνάμε το ξύλο πρώτα με αυτό και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Συνεχίζουμε το πλύσιμο κανονικά με το υγρό πιάτων.

Βάζουμε το ξύλο κάθετα σε ένα στραγγιστήρι για να φύγει το νερό και μετά το σκουπίζουμε καλά με μια βαμβακερή πετσέτα κουζίνας. Το ξύλο είναι τώρα έτοιμο για την επόμενη φορά που θα το χρειαστούμε. 

Ανάλογα το πόσο συχνά χρησιμοποιούμε το ξύλο κοπής χρειάζεται να κάνουμε μια διαδικασία συντήρησης του.

Αν το χρησιμοποιούμε καθημερινά, τότε μια φορά το μήνα να το τοποθετούμε σε μια οριζόντια σταθερή επιφάνεια, να πασπαλίζουμε λίγο αλάτι (χοντρό ή κανονικό) σε όλη την επιφάνεια του, να ρίχνουμε από ένα λεμόνι το χυμό του και με την μισή λεμονόκουπα να το τρίβουμε κάνοντας του ελαφρύ μασάζ. Το αφήνουμε έτσι 5 λεπτά και έπειτα το πλένουμε όπως είπαμε παραπάνω με νερό.

ξυλο κοπης

Για να αποφύγουμε το κρακελάρισμα και το ξεφλούδισμα του, στη συνέχεια ρίχνουμε ελάχιστο ελαφρύ λάδι (σπορέλαιο ή ) και με ένα πρόχειρο βαμβακερό πανί αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια του, τη χειρολαβή αν έχει και τα πλαϊνά του. Το αφήνουμε ιδανικά για μια νύχτα να απορροφήσει όσο χρειάζεται και μετά το σκουπίζουμε με ένα χαρτί κουζίνας για να φύγει η περίσσεια (αν έχει).

Αν με τα χρόνια η επιφάνεια του έχει γρατζουνιστεί πολύ, τότε το τρίβουμε με ένα λεπτό γυαλόχαρτο επιμένοντας εκεί που έχει τις περισσότερες γρατζουνιές για να το λειάνουμε.

Με αυτή τη συντήρηση μπορούμε να διατηρήσουμε τις ξύλινες επιφάνειες μας για πολλά πολλά χρόνια.